Premantura se smjestila na uzvisini podalje od mora. Oko trga s crkvom raspršilo se mjesto s tradicijskim kućama, a u suvremeno doba razvija se kao turističko središte.

Prostor mjesta Premantura naseljen je od prapovijesti, a potom od antike i srednjeg vijeka kad za mletačke vladavine prostor trajno naseljavaju obitelji iz zadarskog zaleđa i južne Dalmacije pa 1638. selo broji 270 stanovnika. Župna crkva sv. Lovre posvećena je 1664. U 19./20.st. na prostoru Premanture iz strateških razloga izgrađen je austro-ugarski fortifikacijski sustav.

Župna crkva sv. Lovre sa zvonikom sagrađenim u 19.st.

Tone Peruško

1905. Premantura - 1967. Pula, hrvatski je književnik i pedagog te osnivač Pedagoške akademije u Puli. Objavljuje značajne znanstvene radove među kojima Pravopisni priručnik, te je pokretač i urednik nekoliko časopisa. Uvodi u nastavu predmet Nastava o zavičaju kojemu posvećuje veliku pozornost.

Antun Bogetić

1922. Premantura - 2017. Pula, porečko-pulski biskup, misionar, iznimno omiljen među narodom. Zaslužan je za osnivanje klasične gimnazije u zgradi Pazinskog sjemeništa - Pazinski kolegij, osnivač je Biskupijsko-misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ i Visoke teološke škole u sjemeništu. Autor je brojnih knjiga duhovnog sadržaja, a svakako je najznačajnija njegova autobiografija „Moj život, od Anda do Tihog oceana“.

Izrada Web aplikacije sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.