Lokaliteti gradina Volam i Gradina sjeverno od Premanture, Kastril i Debeljak naseljeni su još u prapovijesti, dok su antički i kasnoantički lokaliteti locirani u uvali Močila, Polje, Sv. Martin, Kastril, Skokovica.

Božica Minerva, zaštitnica mudrosti i umjetničkog umijeća, trgovine, obrta, ratnika i medicine, bila je jedno od vrhovnih rimskih božanstava. Brončana figurica pronađena je 1930. na obali u Premanturi, a datira iz 1. ili 2. st. Vjerojatno je pripadala kućnom svetištu obližnje rimske vile.

Pećina na Gradini

Pećina na Gradini kod Premanture važno je arheološko nalazište. Korištena je od prapovijesti do kasne antike. Jedan od najvažnijih nalaza je prapovijesna željezna križna sjekira i upućuje na trgovački put iz Anatolije i s grčkog kopna do sjevernog Jadrana.

Uvala Močila

Antički objekt u uvali Močila u funkciji je rimskog gospodarstva s obzirom na postojanje tragova uzgoja maslina i proizvodnje maslinova ulja.

Uvala Debeljak

Antički brod iz 4. ili 5. st. iz uvale Debeljak omogućava uvid u razvoj brodogradnje na Jadranu. Plovilo je izrađeno tehnikom jezičca i drvenih klinova.

Izrada Web aplikacije sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.